top of page

Verlies en rouwverwerking voor kinderen/ jeugd tot 18 jaar

IMG_1320.JPG

 

Kinderen 6- 12 jaar

Als er iemand doodgaat die heel belangrijk voor je is, dan gebeurd er opeens heel veel met je. Het kan soms wel lijken alsof je in een draaimolen zit, zo wordt alles door elkaar geschud en op zijn kop gezet. Misschien voel je dingen die je nog nooit op deze manier hebt gevoeld, ben je bang, boos, verdrietig of heb je het gevoel dat de dingen door jouw schuld zo zijn gelopen. Misschien word je ook wel onzeker door al die gevoelens en hoe heftig ze zijn, of je schaamt je ervoor. Er kunnen heel veel gedachten door je hoofd gaan. Of je doet dingen die anders nooit deed, je wordt stil,  je sluit je op in je kamer, je wordt zomaar boos, je krijgt huilbuien, je wilt opeens alleen maar gek doen. Het kan allemaal. En het hoot er allemaal bij als er iemand is doodgegaan die zo belangrijk voor je is.

Verlies en rouwverwerking voor kinderen 6 tot 12 jaar

De rouwperiode voor kinderen

Er zijn veel kinderen in de Nederland die iemand die heel belangrijk voor ze is verliezen door de dood. Als je dat meemaakt, staat heel je wereld op zijn kop. Soms voel je je voor lange tijd anders dan je van jezelf gewend bent en heb je het moeilijk. Deze periode wordt 'rouwperiode' genoemd. Het is een periode waarin je leert leven zonder degene die dood is gegaan.

Als er iemand doodgaat die heel belangrijk voor je is, dan gebeurt er opeens heel veel met je. Het kan soms wel lijken alsof je in een draaimolen zit, zo wordt alles door elkaar geschud en op zijn kop gezet. Misschien voel je dingen die je nog nooit op deze manier hebt gevoeld, ben je bang, boos, verdrietig, of heb je het gevoel dat de dingen door jouw schuld zo zijn gelopen. Misschien wordt ook wel onzeker door al die gevoelens en hoe heftig ze zijn, of je schaamt je ervoor. Er kunnen heel veel gedachten door je hoofd gaan. Of je doet dingen die je anders nooit deed, je wordt stil, je sluit je op in je kamer, je wordt zomaar boos, je krijgt huilbuien, je wilt opeens alleen maar gek doen. Het kan allemaal. En het hoort er allemaal bij als er iemand is doodgegaan die zo belangrijk voor je was.

Als de andere mensen in jouw gezin heel verdrietig zijn, kan het moeilijk zijn om met hen over jouw verdriet of zorgen te praten. En met wie moet je er dan over praten? Je denkt misschien dat anderen je toch niet begrijpen. Je kunt je hierdoor heel eenzaam gaan voelen.

Met anderen delen

Wist je dat meer dan een op de tien Nederlandse kinderen iemand verliest door de dood? Er zijn dus heel veel kinderen die net als jij met de dood te maken hebben. Het kan fijn zijn om samen met een paar van die kinderen te delen wat er allemaal met je gebeurt. Bij de Blauwe Zeeridders zijn daar rouwgroepen voor. Soms ga je ook met je hele gezin naar de Blauwe Zeeridders om het spel 'Alle sterren van de hemel' te spelen.

Wil je meer informatie of jen je een vraag stuur dan een mail via de contactgegevens.

 

Wil je meer informatie voor kinderen van 12- 18 jaar klik hier 

 

4.jpg
Jongeren 12- 18 jaar

Na het overlijden van een belangrijk iemand in je leven, zul je misschien merken dat je niet bij je vrienden durft aan te kloppen. Je wilt ze niet lastigvallen met jouw verdriet. Of je denkt dat ze toch nooit zullen begrijpen wat er allemaal in je omgaat. Voor hen is er immers niets veranderd, ze gaan door met het leven dat jij daarvoor ook leidde.
De dood van een van je ouders, je broer of zus, een vriend of vriendin, het kan je leven volledig op zijn kop zetten. Als je zo'n verlies meemaakt, kun je last hebben van heel veel uiteenlopende gevoelens en gedachten. Je kunt je langdurig somber voelen. Je kunt angstig of agressief worden. Wat je voorheen belangrijk vond, vind je nu misschien onbenullig. Ideeen of plannen voor de toekomst kunnen onbelangrijk lijken ten opzichte van wat je nu meemaakt, waardoor je je onverschillig voelt. Misschien heb je (meer dan anders) behoefte aan drank en drugs.

Met andere delen

Het kan helpen om je gevoelens te delen met leeftijdgenoten die ook iemand hebben verloren door de dood. Waarschijnlijk zul je dan ontdekken dat zij met dezelfde, vaak verwarrende gevoelens te kampen hebben als jij. Het kan enorm opluchten om daar met elkaar over te praten. Bij de Blauwe Zeeridders kan dat binnen een rouwgroep met leeftijdgenoten. Als je het een grote stap vindt om je aan te melden, bel dan gerust een keer met Danielle of stel je vragen die je nog hebt via het contactformulier.
 
bottom of page