top of page
  • Foto van schrijverPraktijk Daan verlies en rouw

Moederdag na verlies

Morgen is het Moederdag, een dag waarin je je moeder even extra in het zonnetje zet. Voor de één een commerciële dag maar voor vele moeders een dag waarbij ze extra aandacht van hun kind(eren) krijgen. Voor kinderen (ook als je volwassen bent) die hun moeder hebben verloren door de dood of een andere manier, kan dit een pijnlijke dag zijn.


De aanloop naar Moederdag toe kan al confronterend zijn. Moederdagkaarten zijn bijvoorbeeld in de winkels niet te ontwijken deze maand. Social Media waarin mooie momenten worden gedeeld. Familieleden, vrienden om je heen die op deze dag naar hun moeder gaan of de reclamespotjes op TV waarin je moeders liefdevol samen ziet met hun kinderen.

Wat we ook zeker niet mogen vergeten is dat deze dag ook pijnlijk kan zijn voor moeders die een kind hebben verloren, of een kinderwens hebben die nog niet in vervulling is gegaan. Het verdriet van het verlies van een kindje kan juist op een dag als Moederdag erg intens aanwezig zijn.


Zelf kan ik mij nog goed herinneren hoe moeilijk ik het vond in het begin om Moederdag een nieuwe invulling te geven. Het voelde gek en leeg. Ik had nog het geluk dat ik een lieve oma en schoonmoeder had (gelukkig nog heb). Maar toch voelde deze dag confronterend en het gemis was dan ook extra aanwezig. Zelfs het gevoel van jaloezie kwam om de hoek kijken. Jaloers op andere die nog wel een moeder hadden. Hier schaamde ik me dan ook voor om dit te delen met anderen. Want hoe kan je jaloers zijn op een ander, terwijl je niemand anders dit gevoel van gemis gunt.


Na een aantal jaren bemerkte ik zelf dat deze dagen beter te dragen waren. Ik kon weer genieten van het feit dat ik een (andere) moeder/oma in het zonnetje kon zetten of op een andere manier mijn moeder kon herdenken. Deze dag kreeg helemaal een andere invulling vanaf het moment dat ik zelf moeder ben geworden, hij vult deze dag met blijdschap en trots en het gemis verzacht.


Maar wat als deze dagen niet oké voor je voelen? Laat de gevoelens toe en laat ze er zijn. Probeer je gevoelens, gedachten te delen met de mensen om je heen die belangrijk voor je zijn. Kijk naar wat jij nodig hebt op deze dagen en wat bij jou past.


Misschien helpt het om op deze dagen stil te staan bij de relatie die je had met je moeder. Of vindt je het fijn om het graf of andere herinnering plaats te bezoeken. Het maken van het favoriete gerecht van je moeder, het opschrijven van je gedachten en gevoelens, nodig familie uit om samen te zijn.

Wat kan je doen als naaste voor iemand die een kindje is verloren? Persoonlijk denk ik en hoor ik ook om mij heen, is dat mensen het prettig vinden als er gevraagd wordt wat zij fijn zouden vinden. Ik denk het feit dat je erbij na denkt en dat je benoemd dat het een moeilijke dag voor iemand kan zijn al heel fijn kan voelen voor diegene.

Een kaartje waarin staat dat je aan diegene denkt op deze dag. Wist je dat er speciale Moederdag kaarten zijn voor moeders die een kindje verloren zijn?

Als je het als naasten lastig vindt of bang bent dat je misschien het ‘’verkeerde’’ doet’ of zegt, kan je dit ook altijd vragen aan de mensen om je heen wat je zou kunnen doen. Misschien hebben zij mooie woorden of idee.


En of deze dag voor jou goed voelt of moeilijk, blijft dicht bij jezelf en doe waar jij je goed bij voelt. Er zijn geen vaste regels of goed en fout hoe je deze dag moet/kan invullen.

Wees vooral lief voor jezelf en elkaar.
Heb jij zelf nog tips of ervaringen rondom Moederdag na het verlies van je moeder of kindje? Hoe beleef jij deze dag en welke invulling geef jij eraan?

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De start van In een storm van rouw!

Lieve leden van In een storm van rouw! Vandaag gaat de groep officieel van start en zal ik jullie meer vertellen waarom deze dag voor mij belangrijk is, mezelf voorstellen en wat precies de bedoeling

Comments


bottom of page