Q67A9009-3.jpg
Verlies en rouwverwerking

Rouw doet zeer, je voelt je verlamd en verscheurt, je weet niet wanneer dit pijnlijke gevoel weggaat of hoe je met dit gevoel moet omgaan.

Het kan voelen als een heftige storm. Storm in je hoofd en lijf. Een storm kan onverwacht komen opzetten en je zo overweldigen dat je niet weet wat je overkomt. Soms wordt een storm voorspelt en kan je niet anders dan proberen jezelf er zo goed mogelijk op voor te bereiden. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Net als bij rouw nadat je iets of iemand bent verloren wat dierbaar voor je is.

Rouw, wat is dat en hoe ga je daarmee om zodra je daarmee te maken krijgt? In het begin voel je je verlamd en krijg je steun van de mensen om je heen. En dan ineens wordt het stil. Maar jouw leven staat nog stil bij het verdriet en gemis. Ook jaren na het verlies kun je nog geconfronteerd worden met rouw om het verlies.

Meestal denken wij bij rouw aan het verliezen van een dierbare. Maar je kunt ook rouwen na een ander groot verlies. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

-  Verlies van gezondheid door ziekte of ongeval
-  Echtscheiding
-  Verlies van baan
-  Verlies van de hoop op een kind
-  Adoptie
-  Verhuizing

Een verlies is ingrijpend en daarom is er tijd nodig om het verlies te verwerken. Een ieder doet dat op zijn eigen manier en kan voor een ieder anders ervaren worden.
Rouwen is voor veel mensen een intense en moeilijke periode in hun leven.

In mijn praktijk begeleid ik volwassenen en kinderen die te maken hebben met (aankomend) verlies en die behoefte hebben aan een luisterend oor en willen terug kijken naar wat gebeurd is en vooruit willen kijken hoe hun leven weer in te richten. Ik help je om verbindingen in je leven weer te herstellen en betekenis te geven aan je verlies.

Hoe een traject eruit ziet hangt af van wat bij jou past en welke wensen jij hebt. Geen enkel rouwproces loopt volgens een vaste volgorde, dit staat in verbinding met de persoon wie jij bent. Tijdens een intake gesprek kijken wij naar jouw behoeftes, wensen en welke manier van begeleiding het beste aansluit bij wie jij bent.
Hieronder vindt je informatie over verlies- en rouwtherapie voor volwassenen en voor kinderen/jeugd tot 18 jaar.