top of page
Q67A9009-3.jpg
Verlies en rouwverwerking

Rouw doet zeer, je voelt je verlamd en verscheurt, je weet niet wanneer dit pijnlijke gevoel weggaat of hoe je met dit gevoel moet omgaan.

Het kan voelen als een heftige storm. Storm in je hoofd en lijf. Een storm kan onverwacht komen opzetten en je zo overweldigen dat je niet weet wat je overkomt. Soms wordt een storm voorspelt en kan je niet anders dan proberen jezelf er zo goed mogelijk op voor te bereiden. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Net als bij rouw nadat je iets of iemand bent verloren wat dierbaar voor je is.

Rouw, wat is dat en hoe ga je daarmee om zodra je daarmee te maken krijgt? In het begin voel je je verlamd en krijg je steun van de mensen om je heen. En dan ineens wordt het stil. Maar jouw leven staat nog stil bij het verdriet en gemis. Ook jaren na het verlies kun je nog geconfronteerd worden met rouw om het verlies.

Meestal denken wij bij rouw aan het verliezen van een dierbare. Maar je kunt ook rouwen na een ander groot verlies. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

-  Verlies van gezondheid door ziekte of ongeval
-  Echtscheiding
-  Verlies van baan
-  Verlies van de hoop op een kind
-  Adoptie
-  Verhuizing

Een verlies is ingrijpend en daarom is er tijd nodig om het verlies te verwerken. Een ieder doet dat op zijn eigen manier en kan voor een ieder anders ervaren worden.
Rouwen is voor veel mensen een intense en moeilijke periode in hun leven.

In mijn praktijk begeleid ik volwassenen en kinderen die te maken hebben met (aankomend) verlies en die behoefte hebben aan een luisterend oor en willen terug kijken naar wat gebeurd is en vooruit willen kijken hoe hun leven weer in te richten. Ik help je om verbindingen in je leven weer te herstellen en betekenis te geven aan je verlies.

Hoe een traject eruit ziet hangt af van wat bij jou past en welke wensen jij hebt. Geen enkel rouwproces loopt volgens een vaste volgorde, dit staat in verbinding met de persoon wie jij bent. Tijdens een intake gesprek kijken wij naar jouw behoeftes, wensen en welke manier van begeleiding het beste aansluit bij wie jij bent.
Hieronder vindt je informatie over verlies- en rouwtherapie voor volwassenen en voor kinderen/jeugd tot 18 jaar.

 
 


 

 

Ervaringen

S.
39 jaar

Door mijn gezinssamenstelling en gevoelsmuren te visualiseren, heeft Danielle mij geholpen om een betere verbinding te krijgen met de belangrijke mensen in mijn leven en de lastige situaties goed af te sluiten, zodat het niet meer aan mij knaagt. Ik ben Danielle hier heel dankbaar voor.

T.
69 jaar

 

In 2020 heb ik mijn man en andere dierbaren verloren. Dit gebeurde midden in coronatijd na een langdurige ziekte. Ik had een drukke baan en in het ziekteproces had ik een afspraak met mijn man dat ik dit werk af zou maken dat betekende dat ik direct na de begrafenis weer aan het werk ging en rouwen voor me uitgeschoven had. Ik heb in die tijd wel een poosje coaching gesprekken gevoerd, maar stond niet echt open voor het toelaten van rouw. Ik was bang dat ik dan mijn werk niet zou kunnen doen.  

Toen mijn werk er op zat en er dus ruimte kwam om na te denken over de invulling van de rest van mijn leven merkt eik dat ik bleef hangen in het verlies en daarbij hoorden ook gebrek aan energie en concentratieproblemen. Met Danielle Samen ben ik aan het werk gegaan om inzicht te krijgen in mijn verlieservaringen. Het was soms heel heftig en confronterend maar altijd ging ik met een goed gevoel en veel stof tot nadenken bij haar weg. Naast inzicht geven in hoe rouw verloopt, waren er ook indringende vragen en inzicht gevende opstellingen. Er was ruimte om vanuit mijn perspectief (christen zijn) op zoek te gaan naar wat ik belangrijk vind. Er valt nog veel te genieten, ondanks het verlies en daar wil ik vooral naar kijken. Ik heb nu energie om weer maatschappelijk actief te zijn en daar geniet ik van. Danielle dank je wel voor je inzicht gevende coaching bij mijn rouwproces.

G.
16 jaar

We hebben opdrachten gedaan die niet altijd makkelijk waren. Wel altijd creatief en gezellig. De manier waarop Danielle het aanpakte was super, goeie vragen, niet te lange gesprekken, goeie onderwerpen. Ik heb der veel van geleerd en het heeft mij even veel geholpen.

A.
42 jaar

 

Tijdens de sessies met Danielle heb ik heel veel verlies terug op zijn plaats kunnen zetten. De sessies waren best pittig soms en hebben mij veel aan het denken gezet, vooral de kaarten maken. Het verbranden ervan gaf echt opluchting, symbolisch en letterlijk. Danielle is heel enthousiast en begeleid je zonder ‘’te forceren’’. 

L.
63 jaar

Danielle heeft mij de handvaten gegeven

Danielle geeft mij het gevoel dat ik altijd terecht kan met vragen en gevoelens, ze geeft mij het gevoel dat ik niet alleen sta en is bereid mij te helpen in de nazorg, hier ben ik haar dankbaar voor

bottom of page