Verlies en rouwverwerking voor kinderen/ jeugd tot 18 jaar
De blauwe zeeridders:
Verlies en rouwverwerking voor kinderen en jongeren tot 18 jaar
Verlies hoort bij het leven. En rouw dus ook. Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het zeker niet. Integendeel, rouwen is moeilijk, rouwen doet pijn. En het betekent hard werken. Pijn en verdriet voelen, iemand heel erg missen, verder leven terwijl je wereld op zijn kop staat, begrijpen dat degene die er altijd was echt nooit meer terugkomt.
Als kinderen een dierbaar iemand verliezen door de dood, kan het voor ouders heel moeilijk zijn om te weten hoe zij hun kind op een goede manier kunnen ondersteunen en begeleiden. Want kinderen uiten zich in zo'n situatie anders dan volwassenen. Het kan lijken alsof ze niet rouwen. Of zij vertonen gedrag dat door volwassenen niet als rouwgedrag wordt herkend.
Vastgelopen rouw
Soms is het verlies zo groot, dat het voor kinderen niet meer goed te hanteren is. Kinderen geven dat vaak niet zelf aan, maar er zijn wel signalen die erop kunnen wijzen dat het rouwproces van een kind vastloopt. Het is belangrijk om daar als volwassenen alert op te zijn. Als je vermoedt dat het rouwproces van je kind is vastgelopen of je wilt voorkomen dat dit gebeurt, dan is er een mogelijkheid om een rouwbegeleider in te schakelen.
Signalen van vastgelopen rouw
Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Daarom is het voor ouders niet altijd gemakkelijk om te zien of een kind goed door de periode van rouw heen komt. Hieronder volgt een aantal signalen waar u op kunt letten als u zich afvraagt of uw kind extra hulp nodig heeft in het rouwproces
-
sterke emoties, zoals woede, verdriet, schuldgevoelens of angst
-
stemmingswisselingen
-
depressieve klachten
-
in zichzelf gekeerd zijn
-
schoolproblemen
-
bedplassen
-
gedragsproblemen, zoals driftbuien of ongehoorzaamheid
-
lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
vooral wanneer u een of meer van deze signalen voor langere tijd in je kind waarneemt, kan het goed zijn om hulp van buiten in de roepen. Het kan er op wijzen dat je kind in de rouwtaken niet allemaal voldoende heeft doorlopen
Rouwgroep
In een rouwgroep kom je met vier tot acht kinderen of jongeren van eigen leeftijd samen. Het heet een rouwgroep, omdat iedereen in de groep iemand heeft verloren door de dood. De groepen zijn zo ingedeeld, dat van alle kinderen of jongeren de vader of moeder is doodgegaan, of van iedereen de broer of zus.
We komen acht keer bij elkaar, steeds voor twee uur. We praten, maar we gaan ook veel dingen doen. Want in rouwverwerken zit het woord werken. We werken met klei, hout, verf en nog veel meer materialen. Daarbij het niet belangrijk dat je goed kunt kleien of schilderen. Wat je maakt hoeft niet mooi te worden. Het is vooral fijn om anders dan met woorden uiting te geven aan je gevoel en je herinneringen. En vaak is het gemakkelijker om niet te hoeven praten. Het spel ' Alle steren van de Hemel' wordt in de rouwgroepen gespeeld.
In de rouwgroep geldt dat niets hoeft en alles mag, zolang je anderen niet kwetst. Alle gevoelens mogen bestaan, verdriet, angst, boosheid, jaloezie, wat je ook maar voelt. Belangrijk is dat iedereen zich met zijn eigen gevoelens veilig voelt bij elkaar.
Rouwbegeleiding
De Blauwe Zeeridders is gevestigd in Den Helder, is gespecialiseerd in rouwbegeleiding voor kinderen, jongeren en gezinnen. En wordt begeleidt door Danielle Meeuwsen.
Wil je meer informatie over rouw bij kinderen klik dan hier:
Rouwverwerking kinderen 6-12 jaar
Rouwverwerking jongeren 12-18 jaar